Ruptura (pucanje) mišića - Kako nastaje i kako se leči

Predstavljamo inovativnu metodu koja efikasno i brzo rešava problem rupture, odnosno puklog mišićnog tkiva, bez potrebe za operacijom!

S ponosom ističemo da smo postigli  izuzetne rezultate u procesu zarastanja mišićnog tkiva, ostvarujući zarastanje i do 2 mm² dnevno!

Ruptura pucanje mišića na ruci lečenje

Najbrže rešenje za lečenje rupture mišića

Regenex Tretman predstavlja vodeću metodu za efikasno rešavanje problema ruptura mišića, bez obzira na stepen oštećenja mišićnog tkiva. Da li se radilo o manjoj ili većoj parcijalnoj rupturi mišića, ova tehnika omogućava, zarastanje i oporavak mišićnog tkiva čak i do 2 mm² svakog dana, bez ikakvih tragova ili ožiljaka!

Koje su prednosti naše metode za lečenje rupture mišića

Inovativni Pristup: Regenex Tretman sjedinjuje najnoviju tehnologiju i moć lekovitih svojstava prirode. Za rešavanje problema rupture mišića koristimo Regenex Combolift aparat, koji kombinuje različite frekvencije ultrazvuka i struje. Ova jedinstvena kombinacija prodiranja kroz kožu direktno do mesta povrede, aktivira hormon rasta, a hormon rasta aktivira ćelije rasta mišića, pokrećući regenerativne, samo-regulišuće i antiinflamatorne procese u organizmu. Regenex tretman nam omogućava lečenje rupture mišića bez ožiljaka ili tragova povrede. 

Upotreba Biljnog Gela: Za brže i efikasnije zarastanje rupture mišića, primenjujemo biljni gel koji se nanosi direktno na kožu. Tokom tretmana Regenex aparatom, ovaj gel, nošen ultrazvučnim talasima, prodire u kožu, ubrzavajući proces oporavka, poboljšavajući cirkulaciju krvi i limfe.

Bezbednost za Sportiste: Svi naši biljni proizvodi poseduju sertifikat odsustva doping supstanci, što omogućava sportistima neometano takmičenje nakon završenog procesa lečenja rupture mišića. 

Lečenje Rupture Bez Operacije, Bez Ožiljaka: Regenex Tretman uspešno rešava problem rupture mišića, pružajući potpuno rešenje bez potrebe za operativnim zahvatima i bez ostavljanja ožiljaka. Ovaj tretman smanjuje potrebu za lekovima, ubrzava proces oporavka i omogućava povratak redovnim sportskim i poslovnim aktivnostima. Dodatno, Regenex Tretman doprinosi detoksikaciji organizma.

Kako se odvija proces lečenja rupture mišića

Proces lečenja rupture mišića sastoji se iz 5 faza.

Ruptura mišićnog vlakna

Ilustrovani prikaz rupture (puklog) mišića odnosno mišićnog vlakna.

Faza 1 – Pregled rupture mišića
Pregled rupture mišića podrazumeva temeljnu procenu ozbiljnosti povrede. Potrebno je da pacijent ponese sa sobom svu prateću dokumentaciju koju poseduje: medicinsku istoriju, snimak ultra zvuka ili magnetne rezonance, kako bi ustanovili ozbiljnost i stepen rupture mišića odnosno mišićnog tkiva. 

Faza 2 – Tretman dela tela zahvaćenog promenom
Prvo tretiramo promenu primenjujući Regenex Combolift  aparat zajedno sa biljnim proizvodima Pain Buster Herbal Spray® ili Regenex Herbal Spray® u zavisnosti od potrebe, da bi delovali na inflamaciju – parcijalnu rupturu mišića i samim tim redukovali bol, što je brže moguće.

Faza 3 – Dubinski tretman rupture mišića
U ovoj fazi tretmana rupture, ozbiljna inflamacija tkiva se značajno umanjuje i dolazi do značajnog poboljšanja stanja mišića. Ovaj deo tretmana se fokusira na dubinski tretman zahvaćenih delova tela parcijalnom rupturom. On se sprovodi lepljenjem flastera koji sadrži Pain Buster Herbal Gel® ili Regenex Herbal Gel® u zavisnosti od potrebe, na zahvaćena područja tela.

Faza 4 – Regenerativna faza rupture mišića
Kada se inflamacija ukloni, dolazi do regeneracije mišića, tetiva, ligamenata i optimalnog oporavka. Jako je bitno da pacijenti osluškuju svoje telo i da ne opterećuju mišić za vreme tretmana, odnosno do potpunog zalečenja rupture mišića. 

Faza 5 – Zdravo telo u ravnoteži
Tretman se završava i korisnik više ne oseća bol. Stanje zahvaćenog dela tela promenama – parcijalnom rupturom se normalizuje.

Šta je ruptura mišića

Ruptura mišića je ozbiljna povreda koja se javlja kada dođe do pucanja ili kidanja mišićnih vlakana. (Mišići su kao gumene trake u našem telu koje se mogu “pocepati” ili “pući” usled ako se preterano napnu ili se doživi snažan udarac.)To se obično događa kao posledica iznenadnog opterećenja ili prekomernog istezanja mišića, što premašuje njegovu normalnu sposobnost ili izdržljivost. Drugim rečima,  rupture, odnosno pucanje mišića, najčešće nastaju tokom nepravilnog treninga ili prekomernog opterećenja mišića. Ruptura mišića često nastaje i usled raznih povreda ili nesreća.

Kako najčešće nastaje rupture mišića

  • Direktan udarac u mišić
  • Eksplozivni pokreti (iznenadni brzi ili protiv velikog otpora)
  • Krutosti (neelastičnosti) mišića – skraćen mišić,
  • Nezagrejanosti mišića.
modrica usled rupture misica butine

Ruptura mišića deli se na 2 vrste

U zavisnosti od površine i mesta prekinutih mišićnih vlakana, ruptura mišića deli se na 2 vrste: parcijalna (delimična) ruptura ili potpuna ruptura mišića.

Delimični rascep mišića - Delimična ruptura

Kada se na mišić, koji je u maksimalnoj kontrakciji, deluje direknom silom dolazi do cepanja mišićnog tkiva i delimičnog rascepa mišića, odnosno rupture mišića. Ove povrede su često lokalizovane na mišićno tetivnim prelazima. Kod pucanja mišića najvažnije je sprečiti nastanak hematoma u mišiću. U trenutku povređivanja sportista oseti oštar bol i nemogućnost pokreta. Ultrazvučni pregled mišića je od velikog značaja u proceni veličine rupture i praćenja sanacije. Ožiljak koji se formira na mestu povrede smanjuje snagu mišića i sposobnost kontrakcije, a povećana je mogućnost ponovnog pucanja mišića.

Potpuni rascep mišića - Potpuna ruptura mišića

Nastaje sličnim mehanizmom kao parcijalna ruptura, stim što veća sila deluje na mišić, koja ga cepa u celini. Javlja se jak bol i masivni otok sa potpunim gubitkom funkcije mišića (ne mogućnost kontrakcije).

Koji su simptomi rupture (puklog) mišića

Simptomi rupture mišića mogu varirati u zavisnosti od ozbiljnosti povrede i mesta puknutog mišića, ali uobičajeno uključuju nekoliko karakterističnih znakova. Evo detaljnog opisa simptoma rupture mišića:

Ruptura mišića

Intenzivan bol na mestu puknutog mišića: Jedan od najuočljivijih simptoma je naglašen bol na mestu rupture. Pacijenti često opisuju oštar, snažan bol koji može biti prisutan odmah nakon povrede. Bol je izrazito jak ukoliko se pokuša opterećenje puknutog mišića.

Otok: Ruptura mišića obično izaziva oticanje na zahvaćenom području. Otok je rezultat povećanog protoka krvi i tečnosti u okolna tkiva kao odgovor na povredu mišića. Oteklina može biti vidljiva i može uzrokovati osećaj napetosti dela tela gde je nastala rupture mišića.

Crvenilo i toplota: Područje zahvaćeno rupturom može postati crveno i toplo na dodir. Ovo je posledica povećanog protoka krvi i upalnog odgovora organizma na povredu, odnosno rupture mišića.

Problemi pri kretanju: Ruptura mišića može uzrokovati smanjenje pokretljivosti u zahvaćenom području. Pacijenti često primećuju poteškoće ili bol prilikom pokušaja normalnog pokretanja mišića.

Zvuk ili osećaj pucanja: Osobe koje su doživele rupturu mišića ponekad opisuju osećaj ili zvuk pucanja tokom povrede. Ovaj fenomen može biti praćen trenutnim osećajem gubitka snage u mišiću.

Modrice: Nakon rupture mišića, mogu se pojaviti i modrice na delu tela zahvaćenom rupturom. Modrice nastaju zbog curenja krvi iz oštećenih krvnih sudova puklog mišićnog vlakna u okolna tkiva.

Važno je napomenuti da simptomi rupture mišića mogu varirati u zavisnosti od lokalizacije povrede, vrste mišića koji su pogođeni i stepena oštećenja. U slučaju sumnje na rupturu mišića, hitno je potražiti medicinsku pomoć radi dijagnoze.

Kako se dijagnostikuje ruptura mišića?

Ruptura mišića butine

Dijagnoza rupture mišića obično je lako uočljiva ali je standardna praksa da se pacijent podvrgne i drugim dijagnostičkim metodama, kako bi bili sigurni da je u pitanju ruptura, odnosno pucanje mišića.

Fizički pregled: Lekar će pažljivo pregledati zahvaćeno područje i tražiti znakove karakteristične za rupturu mišića, uključujući oticanje, crvenilo, modrice, osetljivost i smanjenje pokretljivosti.

Anamneza (medicinska istorija): Lekar će postavljati pitanja o okolnostima povrede, simptomima koje pacijent doživljava, prethodnim povredama mišića ili drugim relevantnim zdravstvenim uslovima.

Palpacija: Palpacija (dodirivanje) područja zahvaćenog rupturom omogućava lekaru da proceni stepen osetljivosti, identifikuje tačnu lokaciju boli i proceni tonus mišića.

Dijagnostički testovi:

  • Rendgenski snimak: Rendgenski snimci se obično koriste kako bi se isključile druge potencijalne povrede, poput preloma kostiju, i ustanovila rupture mišića.
  • Magnetna rezonanca (MR): MR može pružiti detaljniji prikaz mekih tkiva, uključujući mišiće, i pomoći u preciznijem utvrđivanju obima i težine rupture mišića.

Ultrazvuk: Ultrazvuk se često koristi za vizualizaciju mekih tkiva i može pomoći u određivanju veličine i lokalizacije rupture mišića.

Koje su komplikacije i posledice rupture mišića

Nelečena ruptura mišića može prouzrokovati niz komplikacija i posledica koje mogu uticati na pacijentovo zdravlje i funkcionalnost celog tela. Nelečena rupture mišića prouzrokovati od blažih komplikacija kao što su hronična bol i oslabljena pokretljivost mišića pa sve do težih komplikacija koje se ogledaju u hroničnim upalama mišića, atrofiliji mišića ili gubitku funkcionačnosti. 

Zakažite pregled rupture mišića

Telefon:
+381 64 1152 039

Email:
maksimovicambulanta@gmail.com

    U koje doba dana Vam odgovara pregled