Tonirajući stolovi

Tonirajući stolovi su serija mašina za pasivno vežbanje, koje odgovaraju bilo kojoj visini i težini osobe. Sistem uključuje četiri mašine, od kojih je svaka sposobna da pokreče izolovane mišićne gupe kroz opseg pokreta i jedan vibrirajući tonirajući sto za opuštanje delova tela koji su aktivirani vežbama na drugim stolovima za toniranje i za nju je potrebno primeniti toliko napora, koliko može da pruži korisnik.

Tonirajući stolovi nude vežbanje celog tela koje se može izvesti na dva načina: aktivan i pasivan. Ne oslanjaju se na mišićnu snagu tela, već vaša nivo mogućnosti da radite zajedno sa mašinom određuje intezitet vašeg vežbanja.

Tonirajući sto

Pasivna upotreba tonirajućeg stola

Tonirajući stolovi stvaraju opuštanje kroz ponavljanja i stimulišu cirkulaciju kao i funkcionisanje mišića. Ovo se postiže integracijom pilates tehnika u šeme pokreta mašine.

Aktivna upotreba tonirajućeg stola

Kada se tonirajući stolovi koriste aktivno, oni bezbedno dozvoljavaju brži napredak i poboljšanje za vaše telo. Ova poboljšanja uključuju mišićnu jačinu koja se postiže tretiranjem izolovanih mišića, sveukupnu pokretljivost tela, ravnotežu i koordinaciju. Ovaj tip vežbi
je namenjen da trenira sve veće mišićne grupe tela, obezbeđujući kompletan trening.

U zavisnosti od razvoja i individualnih sposobnosti, može se postići vidljiv napredak aktivnim korišćenjem opreme, tako da korisnici koji aktivno koriste jačinu svojih mišića u kombinaciji sa različitim podešavanjima koja su napravljena da nude više nivoa otpora. Za razliku od konvencionalne opreme, korisnici dobijanju najbolje rezutate radeći zajedno sa opremom, a ne stvaranjem otpora prema
njoj.

Aktivnim korišćenjem opreme, korisnici mogu na bezbedan način da dođu do bržih poboljšanja u jačini mišića, mobilnosti, ravnoteži i koordinaciji. Pored toga, dobijaju uvežbavanje celog tela, jer je kombinacija opreme specijalno dizajnirana da uvežbava sve glavne mišićne grupe.

4 tačke krivljenja kičme

Tonirajući stolovi imaju pokrete bazirane na pilatesu i obezbeđuju vežbe, jačanje i toniranje grudnog koša, ramena, abdomena, ruku, gornjeg dela leđa, zadnjice, kukova i struka. Vežbači ne osećaju bolove, ne znoje se i ne zamaraju se jer su u potpunosti podržani i ne bore se sa gravitacijom. To je odgovarajući nivo vežbanja za bilo koje sposobnosti, mogućnosti i godine. Upotreba tonirajućih stolova u jednoj sesiji jednaka je šetnji u dužini od 5km, umanjuje tenziju i stvara osećaj blagostanja.

Tonirajući stolovi su motorizovani tako da mehanički pokreću blage
ponavljajuće pokrete. Svaki od pet različitih kreveta deluje na posebne regije tela, istežući i učvršćavajući mišiće bez mogućnosti istegnuća za mišiće i organe sa prednje i zadnje strane tela.

Korišćenjem stolova u periodu od sedam minuta dozvoljava mišićnim grupama da se kontrahuju preko 100 puta, obezbeđujuči kiseonik i poboljšanje krvne i limfne cirkulacije.

Tonirajući stolovi su idealni za osobe koje traže opšti fitness trening i toniranje, kao i za osobe kojima je potrebno rešenje za različite potrebe i stanja, kao što su ograničena pokretljivost, deformiteti kičmenog stuba, skolioza, kifoza, problemi koji su povezano sa povredama kičme/vrata/leđa i mnoga druga. Zatim akutni bol, poremećaji mišićno-koštanog sistema, artritis, reumatizam, gojaznost, srčani problemi, visoki krvni pritisak, visok holesterol, poremećaji tiroidne žlezde, cerebralna paraliza, povrede mozga, šlog, Parkinsonova bolest, lupus, mišićna distrofija, polio artritis, osteoporoza, fibromiijalgija.

Budući pacijenti sa medicinskim stanjima bi trebalo da konsultuju svog lekara pre korišćenja naše opreme.

Benefiti tonirajućih stolova

 • Više energije
 • Poboljšavaju držanje
 • Pomažu kod krutih zglobova
 • Pomažu kod fibromijalgičkog bola
 • Poboljšavaju gustinu kostiju
 • Povećavaju opseg pokreta
 • Povećavaju pokretljivost zglobova, mišićnu jačinu, koordinaciju i opštu spremnost
 • Podržavaju i održavaju normalne šeme pokreta
 • Smanjuju spazam mišića, što za uzvrat povećava kontrolu ekstremiteta i poboljšanje mišićne jačine
 • Obezbeđuju uvežbavanje celog tela bez većeg truda
 • Smanjuju zadržavanje vode
 • Ojačavaju plućno tkivo i mišiće dijafragme što pruža plućima više prostora za širenje, čime se povećava i njihov kapacitet.
 • Povećavaju razmenu kiseonika, što rezultuje smanjenjem brzine disanja u stanju mirovanja.
 • Povećavaju gustinu kostiju, zglobovi postaju manje podložni artritisu i smanjuje rizik od osteoporoze.
 • Povoljno utiču na sistem za varenje uključujući proces pražnjenja.
 • Poboljšavaju cirkulaciju, i čini arterije savitljivijim, čime se snižava i
  kontroliše povišen krvni pritisak. Poboljšana cirkulacija takođe
  pomaže u prevenciji varikoznih vena.
 • Čine da se psihički i fizički osećate bolje i pojačavaju samopouzdanje
 • Toniraju mišiće i poboljšavaju držanje

Prednosti tonirajućih stolova

 • Uklanjaju mogućnost povrede mišića, zglobova i ligamenata jer korisnici nikada ne koriste veći otpor ili ulože veći napor nego što mogu da podnesu. Mašina preoblikuje i tonira celo telo bez opterećivanja zglobova i mišića.
 • Smanjuju upale mišića nakon vežbanja, pošto se mišići opsežno istežu u ekcentričnoj fazi.
 • Neke mašine vežbaju iste određene mišiće ili mišićne grupe, ali svaka mašina će uvežbavati ove mišiće pod malo drugačijim uglovima. Iako postoje preklapanja između mašina u smislu grupe mišića koja se aktivira tokom vežbanja, svaka mašina uvežbava mišiće na različit
  način, što rezultuje time da je vežbanje u trajanju od 30 minuta na ovim stolovima mnogo efikasnije nego vežbanje na nekoj mašini, koja aktivira samo jednu izolovanu mišičnu grupu.
 • Promenom podešavanja brzine, pojačava se rad srca što rezultuje pozitivnim uticajem na kadiovaskularni sistem. Povećava se broj udisaja i šire se krvni sudovi čime se povećava protok krvi i dostavlja više kiseonika do mišića u kojima se progresivno povećava maksimalna iskorišćenost.
 • Mišići mogu da vežbaju duže bez zamaranja jer dele opterećenje sa motorom. Kada se mišići zamore, motor može da preuzme opterećenje.

Svako može koristiti ovaj sistem tonirajućih stolova

Prvobitno su tonirajući stolovi bili aternativa teretani i fitnes centrima za ljude koji su želeli da izgube centimetre i toniraju svoje telo bez većeg napora.

Ipak, nakon određenog vremena, centri za obolele od različitih neuroloških oboljenja su takođe počeli da nude svojim korisnicima usluge vežbanja na tonirajućim stolovima zbog uočenih benefita i prednosti koje su imali njihovi korisnici nakon vežbanja na ovoj opremi. Tonirajući stolovi im više odgovraju, jer im je više potrebno pasivno istezanje, nego bilo koji drugi tip vežbanja. 1

Blagi pokreti koje sprovode stolovi naročito odgovaraju osobama koje imaju problema sa pokretljivošću i sprovođenjem redovnog vežbanja.

U našem centru se posebno za svakog pojedinca planiraju individualni programi vežbanja u skladu sa ciljevima i trenutnim sposobnostima vežbača da bi se maksimalno iskoristile mogućnosti koje nude stolovi.

Sesija traje otprilike jedan sat i trabalo bi da se spovodi u udobnim pantalonama (ne farmerke), udobnoj majci i čarapama.