Lečenje kifoze i skolioze

Skolioza

Skolioza predstavlja bočnu iskrivljenost ( lateralnu devijaciju ) kičmenog stuba u frontalnoj ravni. U grudnom segmentu kičmnog stuba između petog i osmog grudnog pršljena postoji blaga fiziološka skolioza ( kod dešnjaka konveksna u desno ).
Patološke skolioze se dele na koštane ili strukturalne (praćene rotacijom kičmenih pršljenova u odnosu na vertikalnu osovinu) i tzv. skoliotičan stav (bez rotacije pršljenova). Uzroci koštanih skolioza su kongenitalne anomalije, oboljenje nervnog, endokrinog I lokomotornog sistema I idiopatske skolioze.
Skoliotični stav se javlja kao posledica lošeg držanja, hipertrofije musculature jedne polovine tela (npr.teniseri, bokseri) ili nejednake dužine nogu.
Dijagnoza se uspostavlja kliničkim pregledom, radiološkim ispitivanjem, kao i merenjem deformiteta određenim mernim instrumentima ( skoliometar, Spine scan, 4D formetic idr )

Kifoza

Kifoza predstavlja krivinu kičmenog stuba konveksnu unazad. Kod zrdrave osobe kifoza se normalno javlja u predelu grudnog segmenta kičmenog stuba. U slučaju kada je iskrivljenost prenaglašena reč je o hiperkifozi. Kifoza u slabinskom predelu uvek je patološka i nastaje nakon inverzije fiziološke lordoze slabinskog segmenta kičmenog stuba. Dorzolumbalna kifoza je stanje kompletne kifoze čitavog kičmenog stuba. Patološka kifoza se javlja kao posledica kongenitalnih malformacija kičmenog stuba, trauma (prelom pršljenova), osteoporoze, infektivnih i reumatskih oboljenja i koštanih distrofija.
Dijagnoza se uspostavlja na osnovu kliničkog pregleda i radiološkog ispitivanja.

Kombinacijom osteopatije, neurostimulacije I vežbama na tonirajućim stolovima, pri istraživanju smo došli do rezultata koji su desetostruko brži od do sada postojećih terapijskih metoda.
Ono sto je bitno napomenuti je da ova vrsta lečenja ne invazivna.
Kao sto napomenusmo, zasniva se na kombinaciji 3 terapije.

Neurostimulacija – podrazumeva stimulaciju korenova nerava koji su uzročno-posledično napravili mišićni spazam, povećali tonus mišića na jednoj a smanjili na suprotnoj strani, povlačeći kičmu u stranu, dovodeći do deformiteta kičmenog stuba.
Stimulacija se izvodi sprovođenjem specijalno kombinovanog spreja i gela biljnog porekla, koje nemaju nikakvu hemijsku supstancu i prošli su antidoping kontrolu. One se aplikuju putem sonde koje imaju prodornost do 5 santimetara u tkivo, stimulišući nerv.
Subjektivan osećaj pacijenta je blago bockanje kože, a objektivno se mogu videti kontrakcije mišića duž kičme ili predela koji se tretira.

Osteopatija – podrazumeva opuštanje svih fascija, površinakih I dubokih, zatim mišića, organa, kao I defasetiranje ( krckanje ) određenih delova kićmenih pršljenova. Osteopatijom se tretira celo telo, dovodeći ga u balans, bez agresivnih metoda nameštanja.

Vežbe na tonirajućim stolovima – podrazumeva ekscentrične kontrakcije mišića koji su atrofirali, povećavajući njihov tonus, zatim istezanje mišića koji su pod velikim pritiskom ( napeti ). Završna faza je na stolu za pasivnu derotaciju kičmenih pršljenova, čime se postiže bolja pokretljivost međupršljenskih zglobova, dovodeći do smanjenja deformiteta.

Možemo sa ponosom reći da je ovo trenutno najbrža metoda lečenja, jer smo kod nekih pacijenata dobili za 15 dana rezultate koje nisu mogli dobiti 1-3 godine lečenjem drugim metodama terapije za deformitete kičmenih stuba.

Na kom principu radimo terapiju za korekciju deformiteta kičme?

1. Aparatom za neuroaktivaciju prodiremo do 5 cm u tkivo, pri čemu se vrši stimulacija nerava, time se razbija mišićni spazam koji je povukao kičmu u stranu, dok se stimulacijom nerava sa suprotne strane kičme aktiviraju oni slabi i atrofirani mišići. Kroz kožu se putem aparata unose specijalno napravljeni biljni sprej, koji ne sadrži nikakvu hemijsku supstancu, a takođe je prošao i antidoping kontrolu. Do sada se natržištu nije pojavio niti jedan proizvod koji može da razbije mišićni spazam kao što je to slučaj sa Combolift aparatom za neurostimulaciju, pa sa ponosom možemo stajati iza postignutih rezultata.

2. Tonirajući stolovi omogućavaju da se pokret radi izolovano, istovremeno aktiviranjem mišića koji su slabi, a istezanjem suprotnih skraćenih mišića, čime se na najbrži mogući način dovodi kičma u položaj korekcije. Kroz ekscentrične kontrakcije ( kontrakcija mišića u smeru sile gravitacije ) dolazi do bolje aktivacije mišića, gde forsisramo onu stranu koja zbog slabosti dozvolila kičmi da “pobegne” u stranu. Više o tonirajućim stolovima možete saznati na našem sajtu u delu tonirajući stolovi

3. Osteopatijom se oslobađaju sve fascije, mišiči, organi koji su pod tenzijom, zatim dijafragma, rebra, rade se osteoartikularni zahvati čime se oslobađaju fascete pršljenova od negativnog pritiska, takođe

Kako se izvodi terapija za skoliozu, kifozu i druge deformitete kičme?

Terapiju započinjemo osteopatskim pregledom u stojećem, ležećem i sedećem položaju. Zatim merimo deformitet kičme, skolioze i kifoze aparatima koji pokazuju deformitete u stepenima. Osteopatski tretman se izvodi jednom sedmično, dok neurostimulacija i vežbe na tonirajućim stolovima se izvode svakodnevno. Broj dana terapije zavisi od stepena deformiteta kičme. Poželjno je da pacijent ponese sa sobom pamučnu trenerku, majicu i carape kako bi se osećao ugodno tokom vežbanja.

Najčešća pitanja i odogovori o tretmanu skolioze i kifoze

Pre nego što zakažete pregled za lečenje skolioze i kifoze, savetujemo da pročitate najčešća pitanja koja nam pacijenti gotovo svakodnevno postavljaju i odgovore na njih. U odgovorima detlajnije je pojašnjen postupak lečenja skolioze i kifoze, tretman kao i druga pitanja koja Vam mogu biti od pomoći i detaljnije objasniti procese kojima rešavamo problem skolioze i kifoze.

KAKO REŠAVAMO DEFORMITETE KIČME SKOLIOZE I KIFOZE?

Dugogodišnjim istraživanjem i radom na polju dejstva snage prirode i adekvatne kombinacije elektroterapije koja te prirodne preparate sprovodi do 5 cm u tkivo stimulišući nerve, došlo se do rešavanja hroničnog spazma – spasticiteta ( grča u mišićima ).

Prativši taj rad, došli smo na ideju da je jedan od osnovnih razloga i kod deformiteta povećanje zgrčenosti mišića na jednoj ili obe strane kičmenog stuba, u zavisnosti da li se radi o skoliozi ili kifozi.

Aparatom stimulišemo duž kičme mišiće koji su slabi, a sa suprotne smanjujemo tonus u mišićima koji su napeti.

DA LI SE RADI SAMO STRUJA BILJNIM PREPARATIMA ZA REŠAVANJE DEFORMITETA SKOLIOZE I KIFOZE?

NE, to je zapravo prvi deo terapije, drugi deo terapije se izvodi na tonirajućim stolovima, gde se rade određene vežbe u zavisnosti koja je krivina i koji deformitet. Cilj je ojačati mišiće koji su slabi, i istegnuti one koji su skraćeni. Praktično u toku terapije na tonirajućim stolovima klijent može za nekih 1,5-2h da uradi preko 10 000 pokreta, što je klasičnim vežbama nezamislivo. Pri tom se mišići aktiviraju na jedan zdrav i pravilan način, čineći tako dobru potporu kičmi, na duže staze.

KOLIKO BRZO SE MOGU DOBITI REZULTATI?

Prvi rezultati su vidljivi već nakon nekoliko tretmana, gde dobijene rezultate merimo sa skoliometrom. Dešava se jako često da klijenti dobijju već nakon 3-4 tretmana po 4-5 stepeni ispravljanja deformiteta, što klasičnim vežbama nije moguće dobiti po par meseci ili godinu dana, a to su nam i potvrdili klijenti koji su upoređivali broj tretmana sprovedenih u našem centru sa godinama vežbi za korekciju kičme.

DA LI JE OVA METODA BEZBEDNA?

Terapija je potpuno bezbedna i ne invazivna!!! Moze se raditi i kod onkoloških pacijenata, i kod pacijenata koji imaju metal u tkivu. Ciljano se stimulišu nervi bez ikakvog oštećenja okolnih struktura tela.

KOLIKO TRAJE JEDAN TRETMAN?

Ceo tretman traje od 2,5-3 sata. Od toga je 45-60 minuta neuroaktivacija, i 1,5 2 sata su vežbe na tonirajućim stolovima, a po potrebi i osteopatski tretman.

KOLIKO ČESTO SE RADI TRETMAN KOD LEČENJA SKOLIOZE I KIFOZE?

Tretman se radi 2-3 puta nedeljno, u zavisnosti od stanja deformiteta, i od klijenta da li želi da postigne što pre rezultat.

KOJA JE CENA TRETMANA LEČENJA SKOLIOZE ILI KIFOZE?

Uspeli smo da korigujemo cenu tretmana sa 12000 na 8000 rsd, iz razloga što se radi sa jako skupim preparatima a znamo da je moramo priuštiti većem broju pacijenata. Uzimajući u vidu da jedan naš tretman može zameniti 5-10 klasičnih terapija za lečenje skolioze ili kifoze, ovo je kada se pogleda rezultat na veći broj tretmana velika ušteda, a pri tom rezultati zagarantovani.

ŠTA AKO MENI NE POMOGNE VAŠ TRETMAN?

Onda ste naš prvi nezadovoljni klijent!
U koliko prilikom testiranja ne dobijete smanjenje krivine (skolioza ili kifoza), spremni smo da snosimo sve troškove a Vama vratimo novac.

GDE MOŽEMO POGLEDATI SLIKE I ZADOVOLJSTVO KLIJENATA?

S obzirom na to da je kroz naš centar prošlo dosta klijenata, neke rezultate možete pogledati na našoj Instagram stranici ili Facebook stranici. Takođe, neke od rezultata na koje smo ponosni možete videti i ispod.

Ne dozvolite  da Vam deformitet kičme pravi poteškoće u životu, tu smo da Vam olakšamo muke. 

Zajedno do zdrave kičme!